Gyermeksebészdoktor

Dr. Bűdi Tamás

Dr. Bűdi Tamás gyermeksebész. Gyereksebész Budapesten
Kezdőlap
Magamról
Képek
Magánrendelés
Rendelés OEP
Publikációk
Kapcsolat
Kérdezzen!

Fagyasztva, esetleg megsütve? Avagy miért is inzultáljuk a hemangiomás babákat?

Melyik kezelést válasszuk hemangiomák kezelésében? Melyik a jobb? Hogyan jár a gyermekünk a legjobban? Igyekszünk eloszlatni a tévhiteket, tudományos igényességgel írunk a hemangiomák fagyasztásáról, lézerkezeléséről, gyógyszeres kezeléséről, ill. sebészeti eltávolításáról. Miért tesszük ki feleslegesen a kisgyermekeket olyan idejétmúlt kezeléseknek, melyeknek szinte semmi hatékonyságuk nincs, ellenben szövődményeket rejtenek magukban?  

A gyermekkori (úgynevezett infantilis) hemangiomák igen gyakoriak, a gyermekek 4-5 %-ánál fordul elő. Leggyakrabban a fej-nyak régiójában alakulnak ki, azonban bárhol megjelenhetnek. Sokszor csak diszkrét, esztétikai eltérést okoz, azonban a nagyra növő eltérés kifekélyesedhet, vérezhet, de akár súlyos deformitást is okozhat, sőt, a gyermek normál fejlődését is gátolhatja. A hemangióma egy jóindulatú daganat, növekedése során a szöveteket széttolja, helyet követel magának, legsúlyosabb esetben, igen ritkán, akár életet veszélyeztető is lehet.

Kezelést nem minden esetben igényel, a jó helyen levő, pici, problémát nem okozó eltérés csupán rendszeres megfigyelést igényel, ugyanis minden csecsemőkori hemangioma növekedése 1 éves kor körül megáll, és szép lassan, évek alatt a betegség visszafejlődik, eltűnik. E természetes visszafejlődés üteme előre nem megjósolható. A statisztikák alapján a betegek 70 %-ánál 7 éves korra felszívódik a hemangiomája. Alkalmanként ez kitolódhat akár a serdülő kor kezdetéig is, de serdülő kor után nem létezik hemangioma. Ha serdülő kor után látható hemangiomára hasonlító eltérés, az feltehetően nem hemangioma, hanem valami más. 

Persze az, hogy a hemangioma felszívódik, az nem jelenti azt, hogy nem hagy hátra maga után valamilyen örök életre szóló bizonyítékát a korábbi jelenlétének. A betegek 60 százalékánál marad vissza valamilyen értágulat, heg, szövettöbblet, ami igény esetén kezelhető.

A kezelés alapvetően akkor szükséges, ha várhatóan ez eltérés a növekedése során majd visszafordíthatatlan károkat okoz, vagy a gyermek fejlődését, mindennapjait hátrányosan érinti.

A szövődményes, rossz helyen levő, várhatóan problémát okozó eltérést azonban mielőbb kezelni kell. 

Na de nézzük, milyen kezelési lehetőségeink is vannak:

a.)     fagyasztás

A fagyasztásos kezelés (kryotherápia) őse Krisztus előtt 2500 - ben jelent meg (Egyiptom), azonban a modern, folyékony nitrogénnel működő kryosebészeti eszköz 1965-től elérhető.  Bár napjainkig is számos indikációja maradt a fagyasztásos kezelésnek, alapvetően hemangiomák kezelésére nem javasolt, ebben a betegségben jelenleg nem számít igazán korszerűnek. 50 évvel ezelőtt ez volt az egyetlen lehetőség e betegek kezelésre, napjainkban ilyen indikációban a világon csak elvétve alkalmazzák. Hatékonysága vitatott, hátránya, hogy csak a felületre hat, túlzó kezelés során a bőr sejtjei is visszafordíthatatlanul károsodnak, aminek kifekélyesedés, majd következményes csúnya hegesedés lehet az eredménye. Gyakorlott kezekben a kisebesedés esélye nem nagy, azonban a fagyasztásos kezelésre a legérzékenyebb a melanocyta sejt (a bőr pigmentjeit ezek termelik), ezért egy ilyen kezelés után mindig számíthatunk arra, hogy a bőr az érintett területen kivilágosodik. Éppen ezért, napjainkban bőrön levő hemangiomák kezelésére nem javasolt a fagyasztás.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a fagyasztásos kezelés fájdalmas, és látható eredmény eléréséhez igen sok egymást követő kezelésre van szükség. Altatás nélkül egy babának igen fájdalmas élmény a kryo-kezelés.

b.)    lézerkezelés.

Már lassan 60 éve, hogy az első emberi lézerkezelés megtörtént (1961 –retinatumor kezelése), a technológia fejlődésével, a 80-as évektől kezdődően vált általánossá a lézer orvosi használata. Ebben az időszakban még nem állt rendelkezésre hatékony gyógyszeres kezelés a hemangiomákra, kizárólag a fagyasztásos kezelés volt elérhető, ezért került alkalmazásra a kor nagy technikai újítása, a lézer hemangiomák esetében is.  A lézerkezelés valamennyire gyorsítja a hemangioma visszafejlődését, 30 évvel ezelőtt, amikor még nem volt elérhető hatékonyabb terápia, ez a kezelés volt az elfogadott modern kezelési eljárás.

A lézerkezelés elméletileg a bőrt kevéssé károsítja, mint a benne, ill. alatta levő betegséget, azonban igen könnyű tönkre tenni a hemangiomák felett levő papírvékony bőrt így is, melynek kisebesedés, hegesedés lesz az eredménye. E kezelésnek hátránya, hogy nagyon fájdalmas, ráadásul sorozat kezelésre van szükség (6-10) a sikerhez. A lézersugár ráadásul csupán a felső néhány mm-t éri el, a mélyebben fekvő szöveteknél a kezelés hatástalan. A kezelés miatti fájdalom, az idegen közeg, a pici gyermekek együttműködésének hiánya miatt a kezelések elvégzése altatásban javasolt, ellenkező esetben (a gyermek lefogása miatt is) egy igen neurotikus, szülőkkel, ill. az egészségügyi személyzettel is messzemenően bizalmatlan gyermek lesz a kezelés eredménye.

A sorozat kezelés sorozat altatást feltételez, mely miatt csak igen megfontoltan célszerű alkalmazni, hiszen az egymást követő sok altatás a picik fejlődő idegrendszerét hátrányosan befolyásolhatja. Éppen emiatt, az aktív hemangiomák lézerkezelése egyre inkább háttérbe szorul, hiszen van jóval gyermekbarátibb, kevésbé invazív, biztonságos, gyógyszeres alternatíva e jóindulatú tumorok visszafejlődésének elősegítésére.

Nagyobb gyerekeknél azonban, amikor már megerősödött a bőr, a hemangioma visszafejlődött, akár helyi érzéstelenítésben is, a gyermek együttműködése mellett, a visszamaradt, esztétikailag zavaró értágulatok lézerrel kiválóan eltüntethetők!

c.)      gyógyszeres kezelés - propranolol, atenolol, timolol (por, kenőcs)

A hemangiomák terápiája nemzetközileg elfogadottan, jelenleg elsődlegesen gyógyszeres kezelést jelent, az úgynevezett béta-blokkoló gyógyszercsoport bizonyítottan hatékony a hemangioma növekedésének megállításában, ill. visszafejlődésének gyorsításában. Nagyon sokan visszahőkölnek az alapvetően szívgyógyszerként kifejlesztett készítmények babáknak adása miatt, azonban szeretnék mindenkit megnyugtatni, e készítmények sokkal kisebb dózisban kerülnek felhasználásra, mint a felnőtteknél. Már több mint 10 éve alkalmazzák/alkalmazzuk ezeket a készítményeket, és szerencsére csak elvétve látunk mellékhatásokat, bátran ajánlható mindenkinek.

A hemangiomák kezelésére alkalmas gyógyszerek ugyanannak a gyógyszercsoportnak a tagjai, mindegyik hatékony, némiképpen mégis különböznek egymástól. A legrégebben alkalmazott, legtöbbet használt hatékony készítmény a propranolol. A központi idegrendszerbe is bejut e szer, éppen ezért agyban, gerincvelőben levő hemangiomák kezelésére is alkalmas. Egyes tanulmányok felvetik, hogy ha nem muszáj, ne juttassunk propranolot a fejlődő központi idegrendszerbe, ha így döntünk, a szájon keresztüli propranolol egyik alternatívája a szintén szájon keresztül alkalmazható atenolol.

A timolol a másik alternatíva, szemcseppként van forgalomban, azonban ha kenőcsöt készítünk belőle, a tanulmányok szerint ez a kenőcsös kezelés teljesen egyenértékű hatékonyságú a szájon keresztül adott propranolollal, annak minden mellékhatása nélkül.

A gyógyszeres kezelések szinte mindenkinél, még a legkisebb koraszülötteknél is alkalmazhatók, jelenleg ez a legkevésbé fájdalmas, legkevésbé megterhelő, leghatékonyabb, elsődlegesen választandó kezelés!

d.)   sebészet

A sebészet talán a leggyorsabb, leghatékonyabb kezelési mód, azonban ennek is vannak árnyoldalai. Egyrészt minden műtét után valamilyen heg képződni fog, bár a heg ilyenkor vonalas lesz, igyekszünk azokat eldugni, ráadásul a picik sebei igen szépen gyógyulnak. A műtéteket csak altatásban lehet elvégezni, és bár így, a kimetszéssel általában egy altatással megoldható a hemangioma kezelése, célszerű megfontoltan eljárni. Fél éves kor alatt, főleg volt koraszülött babák esetében, csak akkor operálunk, ha nagyon muszáj, hiszen ezek a picik azt az egy altatást is nehezen viselik.

Sebészeti indikációt jelent minden szövődményes eset, úgymint, vérzés, tartósan nem gyógyuló kisebesedés, testnyílások (pl. orr, szem, száj) elzárása, deformitás kialakulása, és akkor is műtéti ellátás javasolt, ha az elváltozás gyógyszeres kezelésre nem reagál (nagyon ritkán, de előfordul).

A kezeléseket kombinálni is lehet. A gyógyszeres kezelést részesítjük előnyben, elsődlegesen a kenőcsözést. Ha ez nem segít, akkor szájon keresztüli gyógyszer adása javasolt. Ha időközben szövődmény alakul ki, sebészeti megoldás szükséges.

A gyógyszeres kezelés után visszamaradt, esztétikailag zavaró eltérést pedig nagyobb korban, fájdalom nélkül, biztonságosan, sebészileg, vagy lézerkezeléssel tüntetjük el.

Melyik kezelés a jobb?

A választ tudományos megközelítéssel próbáljuk megadni. Számos tanulmány készült arra vonatkozólag, hogy melyik kezelés a hatékonyabb. 

Legkevésbé a fagyasztás tűnik alkalmasnak a hemangioma kezelésére.  Erre vonatkozólag alig néhány tanulmány jelent meg az utóbbi években. A legtöbb közlemény a 70-es, 80-as években jelent meg ezzel kapcsolatosan. Úgy tűnik, a hemangiomás bőreltérésekre ma már igen ritkán alkalmazzák a kryoterápiát, a szájüregi, garat-gége hemangiomák esetében reneszánszát éli, de ezeken a területeken kívül (itt nem kell félni a bőr kisebesedésétől és pigmenthiányától) nem nagyon használják már a fagyasztást a világban.

A lézerkezelés korábban igen divatos volt, a jelenlegi tanulmányok alapján igen megkérdőjelezhető a szerepük az aktív fázisban levő hemangiomák (1 év alatti babák) kezelésében. Jelenleg igen kevés a bizonyíték arra, hogy lényegesen megváltoztatnák a hemangiomák természetes visszafejlődési folyamatát. Régen, amikor csupán az egyetlen elérhető gyógyszer a szteroid volt, esetleg lehetett még fagyasztani is, ezekhez képest persze hatékonyabb a lézerkezelés, de mindezt olyan áron, hogy a babákat a fájdalmas kezelések miatt számtalanszor el kell altatni.

Napjainkban, amikor már korszerű gyógyszeres kezelést tudunk adni a gyermekeknek, a primer, önálló lézerkezelésnek nincs helye a hemangiomák ellátásában. A fellelhető tanulmányok azt mutatják, hogy a gyógyszeres (béta -blokkoló) kezelés jóval hatékonyabb, mint a lézer.

A lézer jelenleg kizárólag a gyógyszeres kezelés hatására visszafejlődött hemangiomák visszamaradt értágulatainak kezelésére javasolt, nagyobb gyermekeknél, amikor már vagy helyi érzéstelenítésben, vagy biztonságos altatásos keretek között lehet ezt megtenni.

Összegezve, a pici babák fagyasztása, vagy lézerrel történő „megsütése” hemangiomák esetében nem javasolt. Csak teljesen feleslegesen tesszük ki a babákat egy fájdalmas, minimálisan hatékony, számos szövődménylehetőséget magában foglaló, idejétmúlt kezelésnek. Ne féljünk a béta-blokkoló gyógyszerektől, de ha abszolút elzárkózunk egy ilyen gyógyszeres kezeléstől, az előnyök-hátrányok mérlegelése mellett akár a sebészeti eltávolítás is megfontolható.

 

←Vissza
Fel ↑
Fel ↑