Gyermeksebészdoktor

Dr. Bűdi Tamás

Dr. Bűdi Tamás gyermeksebész. Gyereksebész Budapesten
Kezdőlap
Magamról
Képek
Magánrendelés
Rendelés OEP
Publikációk
Kapcsolat
Kérdezzen!

Gyermeki bibik - amit a gyermekek sebkezeléséről tudni kell

A családi eseményeken, kirándulásokon felhangzó kétségbeesett gyermeki sírásra igen gyorsan felfigyel mindenki. A sírás általában szívszaggató, a kiváltó ok szerencsére nem mindig olyan szörnyű, mint amennyire a sírás hangerejéből következne. De ha tényleg baj történt, és vérző bibi keletkezett a lurkón, felmerül a kérdés, mit is tegyünk az első vigasztaló ölelés után.
 
Otthoni elsősegély?
 
Ebcsont beforr, a gyermekek gyorsan gyógyulnak, de azért a gyógyulást elő lehet segíteni. A legalapvetőbb kérdés, amit az első riadalom után tisztáznunk kell, hogy boldogulunk-e házilag az adott sérüléssel.
 
Felületes, pl. horzsolt sebek ellátását otthon is megoldhatjuk, azonban ha a seb súlyosnak tűnik, nagyon mély, vagy tartósan vérzik, akkor egy steril - avagy fertőtlenítővel átitatott géz felhelyezése után mielőbb a legközelebbi orvos felkeresése javallt. Amennyiben a közelben elérhető, célszerű sebészeti, traumatológiai, vagy gyermeksebész szakrendelésen, ügyeleten jelentkezni, azonban ha ez igen sok időbe telne, akkor először a legközelebbi olyan helyet javasolt felkeresni, ahol elsősegélyben tudják a gyermeket részesíteni.
 
 
 
Hogyan fertőtlenítsünk?
 
 
 
Ha otthoni sebkezelésre vállalkozunk, alapvető, hogy alaposan ki kell tisztítani a sebeket, szemmel látható szennyeződések ne maradjanak benne (ha ez otthon nem megy, forduljunk szakemberhez). A szennyeződések eltávolítására legjobb a folyó víz, esetleg egy kis langyos kamillás főzet. Ez a procedúra sokszor nem is olyan egyszerű, hiszen a seb fájdalmas, a sebtisztítás a gyermeket csípheti, emiatt egy egészséges gyerkőc élénken tiltakozik ellene. Ha az első akadályt sikeresen vettük, jöhet a fertőtlenítés.  Én ezt jódtartalmú oldattal (nem jódtinktúrát!) javaslom: alaposan le kell fertőtleníteni nem csupán a seb körüli részeket, hanem a sebet is! A szennyeződések távol tartása érdekében ezt követően steril kötszerrel fedjük le a sérülést.
 
 
 
Mivel fertőtlenítsünk?
 
 
 
Minden út Rómába vezet, tartja a mondás. Ez igaz a fertőtlenítőszerekre is. Számtalan fajta kapható, a legtöbbjük jól használható, de alkalmazni bármelyiket is csak odafigyeléssel, az előnyök és hátrányok ismeretével szabad. A választást elősegítendő - a teljesség igénye nélkül - néhány gyógyszertárban kapható készítményt ismertetünk.
 
 
 
Általánosságban elmondható, hogy friss sérülések esetén célszerű folyékony fertőtlenítőszert választani a kenőccsel szemben, főleg, ha az a kenőcs zsíros alapanyagú. A zsíros fertőtlenítő kenőcsöt friss sebre nem célszerű alkalmazni, hiszen alatta a seb nem szellőzik, „dunsztba” kerül, felpuhul, így a baktériumok könnyebben a mélybe juthatnak.
 
A hintőpor hsználata - a kenőccsel ellentétben - nem hogy nem javasolt, hanem szigorúan tilos! A hintőpor és a sebváladék együtt előbb - utóbb „páncélt” képez a seben, mely alatt a baktériumok vígan szaporodhatnak. A hintőpor egyetlen létjogosultsága a köldökcsonk kezelésében van, melyre az alábbiakban még kitérünk.
 
A vizes oldatban levő jód (povidon-jód, mint pl. a Betadine) az egyik legjobb választás otthoni sebkezelésre, hiszen csak picit csíp és jól fertőtlenít. Nem alkalmazható azonban jódallergia esetében, ami szerencsére csak igen ritkán fordul elő. A kisgyerekek esetében mértékkel kell alkalmazni, ugyanis túlzott mennyiségű, tartós használata esetén némi jód a bőrön keresztül felszívódhat.
 
A tömény alkohol bár jó fertőtlenítőszer, de igen csíp, és sajnos a sebre kenve hamarabb elpárolog, mintsem a hatását kifejtené, ezért nem célszerű alkalmazni.
 
A merbromin (mercurochrom) egyrészt higanytartalma miatt, másrészt a színe miatt sem javasolt, hiszen a fertőzésekre jellemző bőrpírt elfedi, így késlelteti a helyes diagnózis felállítását.
 
 
 
Miután az alapokat tisztáztuk, nézzünk néhány tipikus gyermeksérülést.
 
 
 
Játszótéri balesetek
 
 
 
A játszótereken, ill. az udvaron történő rohangálásokhoz hozzátartoznak a kisebb-nagyobb horzsolások. Ellátásuk legtöbbször otthon is megoldható. A fent részletezett módon tisztítsuk ki a sebet, és fertőtlenítsük. Szövődménymentes esetben általában 1 hét alatt meggyógyul, feltéve, hogy víztől, szennyeződésektől távol tudjuk tartani a területet. Tartós váladékozás, esetleg genny megjelenése esetén inkább keressenek fel szakembert!
 
 
 
A kisgyermekek műanyag motoros (lábbal hajtható kismotor) karrierje nagyon gyakran sérüléssel végződik. Az enyhe horzsolások mellett tipikusan állsérülés keletkezik ilyenkor, a sokszor igen mély, repesztett sebet célszerű szakemberre bízni. A seb kitisztítása után ezek a sebek általában speciális ragtapasszal összehúzhatóak, igen ritkán szükséges az összevarrásuk.
 
Amennyiben a gyermek az állát, fejét motorozás közben esetleg olyan nagyon megüti, hogy agyrázkódása alakulna ki (eszméletvesztés, hányás, bágyadtság, aluszékonyság) seb hiányában is mielőbb jelentkezzenek a legközelebbi ügyeleten!
 
 
 
Háztartási balesetek
 
 
 
A szülői tiltások ellenére kézbe kerülő kések, bicskák, ollók sokszor látszólag csak pici bőrsebet okoznak. Ennek ellenére ilyen sebeket mindenképpen mutassunk meg orvosnak, hiszen a hegyes szerszámok a mélybe fúródva szinte láthatatlan módon ín- és idegsérüléseket okozhatnak!
 
 
 
Égések
 
 
 
A gyermekek jórésze saját bőrén tapasztalja meg, mi az, hogy forró. Akár a fürdővíz, forró tea, forró olajat tartalmazó edények, fűtőtestek, de akár a tartós fényvédő nélküli napon tartózkodás is okozhat az érzékeny bőrű gyerekeken égési sérüléseket.
 

 

←Vissza
Fel ↑
Fel ↑